Agenda                                                                                                                                                      Geweest

 

Ode aan de Harmonie: het orkest van de Klarinet

18 maart 2018 in Undercurrent

Papaverweg 265, 1032 KE Amsterdam-Noord

Aanvang 20.00 uur

Concert door de Waterlandse Harmonie olv Thomas Geerts, mmv solisten en verteller. Ode aan de Harmonie is een concert met twee fantastische solisten op de klarinet Arno Piters van het Concertgebouworkest en Bart de Kater van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Daarnaast is het een Ode aan het Harmonieorkest waarvan de klarinetten de identiteit bepalen. We presenteren de Harmonie als dorpsorkest in de grote stad in het prachtige drijvende gebouw van Undercurrent in Amsterdam Noord.
Ode aan de Harmonie verteller Huib Ramaer: De Waterlandse Harmonie is opgericht in 1906 als Fanfareorkest in Ransdorp. Aan het begin van de vorige eeuw werd de wet op de achturige werkdag aangenomen. Mensen kregen tijd voor ontspanning, Harmonieën, Fanfare-korpsen en Zangkoren schoten als paddenstoelen uit de grond. In Waterland waren al gauw 4 orkesten actief, daarvan is uiteindelijk alleen de Waterlandse Harmonie overgebleven. Het orkest speelt op het dorp, bij de Kerstnachtdienst, de 4 mei herdenking en op Koninginsdag. Maar ze maken ook voorstellingen, en geven concerten met o.a. het Ives-ensemble, Eric Vloeimans en Jeroen Zijlstra.
Wat is een Harmonie eigenlijk? Waar komt de samenstelling van het orkest vandaan?

Musicoloog Huib Ramaer weet er alles van, hij zal het concert inleiden met beeld en geluid. De geschiedenis van de blaasmuziek in Nederland komt ook aan bod en tussen de stukken door doet hij kleine interviews met spelers en natuurlijk ook met de solisten. Want ook Arno Piters is ooit begonnen in een Harmonie.

 

Repertoire: Voor dit concert zijn stukken gekozen waarin de veelzijdigheid en de klank van de klarinet centraal staan. Arno Piters soleert bij het klarinetconcert van Rimsky- Korsakov en het clarinetconcerto van Artie Shaw. Bart de Kater zal als soleren bij het stuk Balkan Spirits van Eric Vloeimans. Ook wordt de Romeo en Juliet Fantasy ouverture van Tchaikovsky door het orkest gespeeld. Het zijn uitdagende stukken voor de klarinetsectie.
Beide solisten zullen de klarinetgroep van het orkest apart ondersteunen met workshops. Bart de Kater gaat met de klarinetgroep als choir Balkanrepertoire instuderen.

 

Projectorkest

Graag willen wij klarinettisten uitnodigen voor dit projectorkest. Het project is geschikt voor klarinettisten die ongeveer speelniveau B/C/D HaFaBra hebben en minimaal 6 repetities kunnen bijwonen.

 

De Waterlandse Harmonie biedt:

- 6 avondrepetities in dorpshuis de Beke in Ransdorp tussen 20 en 22 uur
- deelname aan een klarinetchoir
- 2 workshops met Bart de Kater
- 2 repetities met onze fantastische solisten
- een fantastisch concert op een prachtige locatie in Amsterdam
- nieuwe contacten
- een inspirerende en enthousiaste dirigent met persoonlijke aandacht voor ALLE muzikanten
- een hechte basis van de muzikanten van de Waterlandse Harmonie waarmee je dit muzikale   avontuur aangaat
- muzikaal plezier

Deelname is gratis!

Klik hier om in te schrijven

Arno Piters

 

Arno Piters studeerde aan het Conservatorium Maastricht en behaalde zijn diploma met onderscheiding. Daarna studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij opnieuw zijn diploma met onderscheiding haalde. Piters was lid van het Nationaal Jeugd Orkest, het Gustav Mahler Jugendorchester en het European Union Youth Orchestra. Als solist speelde hij onder meer met het Residentie Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest en de Nürnberger Symphoniker. Ook als kamermusicus is Arno Piters veelvuldig te beluisteren. Hij speelde hij op festivals in binnen- en buitenland. Van 2001 tot 2003 was hij verbonden aan het Radio Symfonie Orkest. Daarna werd hij (es)-klarinettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. Momenteel geeft Piters ook les op het Conservatorium van Amsterdam.

Bron: Conservatorium van Amsterdam

 

 

Bart de Kater

 

Bart de Kater (klarinet/bassethoorn) sloot zijn Bachelor en Masteropleiding cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij onder ander

e Arno Piters. Als muzikant slaat hij graag een brug naar muziektheater en werkte hij samen met theatergezelschappen zoals het Speeltheater Holland, de Toneelmakerij en Orkaan. Naast de klassieke muziek begeeft Bart zich ook graag op het vlak van de folklore muziek en bespeelt hij de kaval, een Bulgaars traditionele herdersfluit. Met het Nederlands Blazers Ensemble is Bart regelmatig te zien in onder andere de Nieuwjaarsconcerten in het Concertgebouw en ging hij op tournee naar Jordanië, Israël ,Turkije en Polen. Verder speelt hij regelmatig bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest

Bron: Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

volg ons op facebook

beluister ons op youtube